Vaniljbullar

Till cirka 30 st

Du behöver:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

800 g mjöl till degen och utbakningen

100 g smör, till utbakningen (rumsvarmt så det går att bre på degen)

2 dl strösocker till utbakning

6-8 msk vaniljsocker till utbakning

1 ägg

Pärlsocker

 

Så gör du:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölk. Se till att blandningen blir fingervarm. Häll smör blandningen, socker och salt över jästen och blanda. Häll på mjölet och blanda igen.

Arbeta degen smidig,  i maskin cirka 5 minuter eller för hand i cirka  10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård.  Låt degen jäsa  under bakduk i cirka 35–40 minuter.

Medans degen jäser kan du blanda det smöret, sockret och vaniljsockret som ska vara till utbakningen i en skål eller ett glas.

Ta degen ut ur bunken och dela i två delar. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta. Smeta ut hälften av vaniljblandningen på degen. Vik degen dubbelt och skär i cirka 15 delar, knyt små knyten som på bilden ovan. Eller rulla ihop deg plattan och skär dom till cirka 15 st.

Gör likadant med andra halvan av degen. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 35-40 min under en bakduk och sätt ugnen på 225 grader.

Penslade ägg och häll på pärlsocker. Grädda bullarna i 8 min tills dom fått färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *