Du behöver till ca 30 st:
50 g jäst
175 g smör eller margarin
1 g saffran (2 paket á 1/2g)
2 dl socker
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 l vetemjöl
1 ägg och russin till garnering
Så gör du:
Smält smöret och mortla saffranet med lite av sockret. Rör ner saffran och söker blandningen i smöret. Tillsätt mjölken och låt svalna till fingervärme.
Smula ner jästen i bunken och blanda med degspadet. Tillsätt socker och salt (om du vill kan du också tillsätta russin). Rör i nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller i 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl över degen. Låt degen jäsa under bakduk i 30- 45 min.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Baka ut bullarna så dem ser ut ungefär som på bilden ovan. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 30-45 minuter. Sätt på ugnen på 200°C.
Pensla bullarna med ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Du behöver:
botten:
2 ägg
2dl socker
3tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
3dl vetemjöl
1,5dl mjölk
Fyllning:
2,5dl vispgrädde
225g hallon
Dekor:
50g röd marsipan (eller annan valfri färg)
Ett vitt marsipantäcke (eller annan valfri färg)
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i vetemjölet, bakpulvret, mjölken och vaniljsockret och vispa. Häll smeten i en normalt stor bakform eller 2 mindre (15cm i diameter). Sätt in i ugnen i 25 min tills kakan inte är kletig längre. Ta ut kakan/kakorna ur ugnen. Skär/stansa ut så du sammanlagt får 3-4 st bottnar som är ca 15cm i diameter.
Vispa grädden och blanda i hallonen. Lägg en botten på en tallrik och smeta ut lite av hallongrädden. Fortsätt så ända tills den sista botten. Rulla ut marsipantäcket och lägg på det på tårtan.
Kavla ut den andra marsipanen. Skär två långa remsor som är ca 3 cm tjocka. Lägg dom i ett kors på tårtan som paketsnören. Sätt rosetten mitt på tårtan där snörena korsar varandra (se nedan hur du gör).
Skär en fyrkantig ruta av den röda marsipanen och rulla små strängar av det som finns kvar av den vita. Skriv ”god jul” med dom vita strängarna på den röda fyrkanten. Sätt den mellan två av banden som på bilden ovanför.
Rosett
- Skär några ca 2 cm tjocka remsor och skär dom ca 4 cm långa
- Gör som små breda ringar.
- Sätt ringarna/cirklarna brevid varann så dom bildar en liten cirkel (hålen på dom små cirklarna i min rosett är inte uppåt utan åt sidorna)
- Sätt några av dom andra lite ovanpå dom du nyss satt dit och fortsätt så tills du blir nöjd. Sätt färre och färre ju längre upp du kommer.
För dej som gillar att baka