Hallon och gräddtårta

Du behöver:

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

3-4 dl grädde

225g hallon

Om du vill till garnering lite choklad

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad tårtform. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en potatissticka, den ska inte vara kladdig. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna.

Vispa grädden. Skär sockerkakan i 2-4 delar. Det viktiga är att dom inte blir så tunna så att dom går sönder.

Sätt  ihop tårtan genom att smeta ut lite grädde och hallon  på ena botten (så mycket att det räcker till alla bottnar och lite ovanpå tårtan som dekor). Lägg en annan botten på och fortsätt så tills du inte har någon botten kvar. Bred ut resten av grädden runt om hela tårtan och dekorera med lite hallon och om du vill lite riven choklad.

Blåbärs biskvier

Du behöver:

200 g mandelmassa

2 äggvitor

1 dl Farinsocker

ca 2 dl blåbär

1 äggula

3 dl Floroscker

1 1/2 msk Vaniljsocker

200 g rumstempererat smör

250 g ljus choklad

Om du vill ha till garnering:
Lite farinsocker

Sätt ugnen på 180 °C. Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa slät tillsammans med äggvitor och farinsocker.
Klicka/spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär stora som femkronor. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, beroende på hur seg botten du vill ha. Kortare tid, segare botten.
Vispa upp äggula, florsocker och vaniljsocker. Lägg i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa i cirka 10 minuter. Mosa hallonen och häll i dom i krämen. Vispa till en hyfsat slät och fluffig smet. Låt stå i kylen 20 minuter.
Forma smörkrämen med en kniv eller sked till små toppar på bottnarna. Ställ biskvierna i frysen i 20 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Doppa biskvierna i chokladen så smörkrämen täcks någolunda helt. Pudra på lite kakao om du vill och låt stelna i kylen.
Förvaras sedan i kylskåp.

Kladdkaka

100g smör

2 1/2 dl strösocker

2 ägg

1 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

vispgrädde eller glass (om du vill till servering)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta bort  kastrullen från plattan och rör ner ägg och socker. Blanda noga. Rör ner resten av ingredienserna så att allt blir noga blandat. Häll smeten i en smord  form ca 24 cm i diameter. Grädda sen mitt i ugnen ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten och ha en lite hård yta när den är klar.

Låt kakan kallna. Pudra över lite florsoker och servera med glass eller grädde till.

Hallon biskvier

Du behöver:

200 g mandelmassa

2 äggvitor

1 dl Farinsocker

3-4 msk saft från hallon (200 g färska eller frysta hallon som du kokat och sen silat )

1 äggula

3 dl Floroscker

1 1/2 msk Vaniljsocker

200 g rumstempererat smör

250 g ljus choklad

Om du vill ha till garnering:
Lite farinsocker

Sätt ugnen på 180 °C. Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa slät tillsammans med äggvitor och farinsocker.
Klicka/spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär stora som femkronor. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, beroende på hur seg botten du vill ha. Kortare tid, segare botten.
Värm hallonen i en kastrull under omrörning och sila sedan bort kärnorna så att det bara blir hallonsaft kvar. Låt svalna.
Vispa upp äggula, florsocker och vaniljsocker. Lägg i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa i cirka 10 minuter. Häll i hallonsaften och vispa till en slät och fluffig smet. Låt stå i kylen 20 minuter.
Forma smörkrämen med en kniv eller sked till små toppar på bottnarna. Ställ biskvierna i frysen i 20 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Doppa biskvierna i chokladen så smörkrämen täcks någolunda helt. Strö på lite farinsoker om du vill och låt stelna i kylen.
Förvaras sedan i kylskåp.