Blåbärspaj

En god blåbärspaj.

4 dl blåbär
1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter. Blanda blåbären med sockret. Bred ut dem i botten på formen. Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg. Fördela smuldegen över bären. Grädda pajen i ugnen i 25–30 min tills den blir gyllenbrun.

Kan serveras med vaniljvisp eller glass

 

Apelsinkonfekt

100g vit choklad

150g mörk choklad med appelsin smak

1 2/3 dl vispgredde

2 msk florsocker

knäckformar

liten pensel

 

Klä en plåt med bakplåts papper. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen över en kastrull med hett vatten rör tills chokladen smält. Skeda chokladen i 20 knäckformar och pensla insidorna med en liten pensel. Ställ formarna upp och ner på låten. Låt dom stelna.

Smält chokladen med apelsin smak. Häll i en skål tillsammans med visp grädden och florsockret. rör smeten slät. Kyl tills smeten är lagom tjock för och spritsas. Rör om då och då. Skeda fyllningen i en spritspåse. Ta fram chokladformarna och spritsa lite fyllning i varje form. Kyl i några timmar. Dra försiktigt bort knäckformarna från chokladen. Förvaras i kyl.

Mumsiga mellanmålsmuffins

ca 10 st:

2 bananer

0,5 dl kokos

25g margarin

2 st ägg

2 dl mjölk

2 dl keso

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rejäla muffinsformar (eller dubbla vanliga formar)

 

Sätt ugnen på 200 °C. Mosa bananerna och häll i kokosflingorna. Smält margarinet och låt svalna. Häll ägg, keso, mjölk och det smälta margarinet i en bunke. Vispa tills alla ingredienser blandats. Blanda mjölet och bakpulvret i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner bananmoset. Sleva upp smeten i formarna. Grädda i ugnen 20-25 min.