En god blåbärspaj.
4 dl blåbär
1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter. Blanda blåbären med sockret. Bred ut dem i botten på formen. Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg. Fördela smuldegen över bären. Grädda pajen i ugnen i 25–30 min tills den blir gyllenbrun.
Kan serveras med vaniljvisp eller glass
100g vit choklad
150g mörk choklad med appelsin smak
1 2/3 dl vispgredde
2 msk florsocker
knäckformar
liten pensel
Klä en plåt med bakplåts papper. Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen över en kastrull med hett vatten rör tills chokladen smält. Skeda chokladen i 20 knäckformar och pensla insidorna med en liten pensel. Ställ formarna upp och ner på låten. Låt dom stelna.
Smält chokladen med apelsin smak. Häll i en skål tillsammans med visp grädden och florsockret. rör smeten slät. Kyl tills smeten är lagom tjock för och spritsas. Rör om då och då. Skeda fyllningen i en spritspåse. Ta fram chokladformarna och spritsa lite fyllning i varje form. Kyl i några timmar. Dra försiktigt bort knäckformarna från chokladen. Förvaras i kyl.
I dag fyller bloggen ett år! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Det firar jag med att lägga ut ett av mina favoritrecept, Apelsinkonfekt som är en sorts chokladpralin.
ca 10 st:
2 bananer
0,5 dl kokos
25g margarin
2 st ägg
2 dl mjölk
2 dl keso
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rejäla muffinsformar (eller dubbla vanliga formar)
Sätt ugnen på 200 °C. Mosa bananerna och häll i kokosflingorna. Smält margarinet och låt svalna. Häll ägg, keso, mjölk och det smälta margarinet i en bunke. Vispa tills alla ingredienser blandats. Blanda mjölet och bakpulvret i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör ner bananmoset. Sleva upp smeten i formarna. Grädda i ugnen 20-25 min.
För dej som gillar att baka