Vaniljbullar

Till cirka 30 st

Du behöver:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

800 g mjöl till degen och utbakningen

100 g smör, till utbakningen (rumsvarmt så det går att bre på degen)

2 dl strösocker till utbakning

6-8 msk vaniljsocker till utbakning

1 ägg

Pärlsocker

 

Så gör du:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölk. Se till att blandningen blir fingervarm. Häll smör blandningen, socker och salt över jästen och blanda. Häll på mjölet och blanda igen.

Arbeta degen smidig,  i maskin cirka 5 minuter eller för hand i cirka  10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård.  Låt degen jäsa  under bakduk i cirka 35–40 minuter.

Medans degen jäser kan du blanda det smöret, sockret och vaniljsockret som ska vara till utbakningen i en skål eller ett glas.

Ta degen ut ur bunken och dela i två delar. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta. Smeta ut hälften av vaniljblandningen på degen. Vik degen dubbelt och skär i cirka 15 delar, knyt små knyten som på bilden ovan. Eller rulla ihop deg plattan och skär dom till cirka 15 st.

Gör likadant med andra halvan av degen. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i 35-40 min under en bakduk och sätt ugnen på 225 grader.

Penslade ägg och häll på pärlsocker. Grädda bullarna i 8 min tills dom fått färg.

marängtårta

7 äggvitor

5 1/2 dl strösocker

5 dl grädde till fylning och utsidan.

Hallon till fylning (och garnering om du vill)

Sätt ugnen på 130 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Knäck äggen och lägg äggvitorna för sej och ägg gulorna för sej. Vispa äggvitorna och sockret fluffigt. Det ska gå att hålla bunken upp och ner över huvudet utan att det ska rinna ner. Spritsa ut två lika stora bottnar på en plåtmed bakplåts papper på. Ställ plåten i ugnen och grädda i ca 55 min. Stäng av ugnen men låt marängbottnarna stå kvar i ugnen på eftervärmen.

Vispa 2 dl av grädden och blanda i hallonen (spara några om du vill ha till garneringen). Lyft försiktigt en av marängbottnarna till en talrik. Smeta ut all hallongrädden åvanpå. Lyft försiktigt på den andra marängbottnen. Vispa resten av grädden. Smeta på grädden på och runt tårtan. Dekorera med hallon om du vill. Förvara i kyl.