ca: 40 st
•200 g smör
•1 dl strösocker
•4.5 dl vetemjöl
•2 tsk vaniljsocker
•2 msk kakao
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt vetemjölet. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor. Vispa lite längre så att det blir lättare att trycka ihop smeten till en boll. Tryck ihop degen. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.
Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker. Kör med elvisp till en jämn smet. Tryck ihop degen till en boll.
Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao. Kör med elvisp till en jämn smet. Tryck ihop degen till en boll.
Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka. Använd gärna våg och se till att varje boll väger lika mycket. Rulla ut bollarna till tjocka strängar. Tryck till längderna så de får en kvadratisk form. Lägg en mörk och en ljus tätt ihop och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.
Sätt ihop alla ränderna så det blir samma färg mönster som kakorna på bilden ovanför. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Ta fram kakdegen. Ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda. Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite gyllene färg i kanten. Låt kakorna svalna utan bakhandduk. Förvara sedan i burkar eller frys in dem.