Rabarberpaj

En god rabarberpaj.

 

Rabarberpaj:

3 3/4 dl vetemijöl

1 nypa salt

125 g tärnat smör

1 äggula

2 tsk strösocker

1 vispat ägg

rabarber

1/2 tsk malen kanel

lite mindre än 1 dl farinsocker

1/2 apelsin (rivet skal och saft)

Sikta mjöl och salt i en bunke och rör i socker. Blanda med en gaffel. Häll i det tärnade smöret och nyp ihop med fingertopparna. Rör ner äggulan och vattnet droppvis med en bordskniv. När smulorna klumpar ihop sej ta upp degen med handen. Mjöla bakbordet lite lätt med mjöl och forma degen till en mjuk platt bulle och vira in med plastfolie. kyl i en timme. Förvärm ugnen till 220grader. Blanda socker, appelsinskal och saft,  rabarber och vaniljsoker i en skål. Häll fyllningen i paj formen. Kavla ut degen och skär lägg på paj formen. Pensla med ägg. Sätt in pajen i ugnen i 30-35 min.

Schackrutor

ca: 40 st

•200 g smör

•1 dl strösocker

•4.5 dl vetemjöl

•2 tsk vaniljsocker

•2 msk kakao

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.

Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt vetemjölet. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor. Vispa lite längre så att det blir lättare att trycka ihop smeten till en boll. Tryck ihop degen. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.

Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker. Kör med elvisp till en jämn smet. Tryck ihop degen till en boll.

Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao. Kör med elvisp till en jämn smet. Tryck ihop degen till en boll.

Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka. Använd gärna våg och se till att varje boll väger lika mycket. Rulla ut bollarna till tjocka strängar. Tryck till längderna så de får en kvadratisk form. Lägg en mörk och en ljus tätt ihop och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.

Sätt ihop alla ränderna så det blir samma färg mönster som kakorna på bilden ovanför. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram kakdegen. Ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda. Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite gyllene färg i kanten. Låt kakorna svalna utan bakhandduk. Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

 

 

Chokladsås

Ett roligt och enkelt recept på chokladsås.

Chokladsås:

1 dl vatten

1 dl socker

1 dl kakao

Häll vatten, kakao och socker i en kastrull. Koka på ganska svag värme. Rör om nästan hela tiden. När Chokladsåsen blivit varm häll upp i en skål och servera genast.

Rabarbermuffins med kardemumma

Här är ett recept på jättegoda rabarbermuffins och superlätta att göra.

ca: 14 st

•125 g rumsvarmt smör

•2 dl rörsocker

•3 ägg

•1 tsk vaniljsocker

•4 dl vetemjöl

•2 tsk bakpulver

•2 tsk malen kardemumma

•1,5 dl  mjölk

•1 tunt skivad rabarberstjälk

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ muffinsformar på en plåt. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Häll i resten av ingredienserna och rör ordentligt. Fördela smeten i formarna. Vänd rabarberbitarna i lite socker.  Stick ned rabarberbitarna i smeten. Grädda cirka 15 minuter.

Mumsmums

Mumsmums:

ca 12 kex till botten

2 gelatinblad

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

1 lime

200 g mjölkchoklad

Lägg kexen på en bricka med bakplåtspapper. Lägg gelatinbladen i en skål med mycket vatten. Krama ur gelatinbladen och lägg i en kastrull. Sätt platan på en svag värme tills den är flytande. Vispa äggvitorna fluffiga. Vispa ner lite socker i taget. Tillsätt rivet limeskal. Tillsätt dom smälta gelatinbladen och vispa tills marängen är fluffig så att du kan spritsa ut den. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut smeten på kakorna. Låt svalna i kylen i 60 min.

Smält chokladen i mikro i en djup skål. Smält försiktigt så att chokladen inte bränns. Ta ett bakverk i taget och doppa i chokladen och ställ den på bakplåtspappret. Ställ in i kylen och dekorera med sockerpasta eller något annat.