Jultårta

Du behöver:

botten:

2 ägg

2dl socker

3tsk vaniljsocker

2tsk bakpulver

3dl vetemjöl

1,5dl mjölk

Fyllning:

2,5dl vispgrädde

225g hallon

Dekor:

50g röd marsipan   (eller annan valfri färg)

Ett vitt marsipantäcke (eller annan valfri färg)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Häll i vetemjölet, bakpulvret, mjölken och vaniljsockret och vispa. Häll smeten i en normalt stor bakform eller 2 mindre (15cm i diameter). Sätt in i ugnen i 25 min tills kakan inte är kletig längre. Ta ut kakan/kakorna ur ugnen. Skär/stansa ut så du sammanlagt får 3-4 st  bottnar som är ca 15cm i diameter.

Vispa grädden och blanda i hallonen. Lägg en botten på en tallrik och smeta ut lite av hallongrädden.  Fortsätt så ända tills den sista botten. Rulla ut marsipantäcket och lägg på det på tårtan.

Kavla ut den andra marsipanen. Skär två långa remsor som är ca 3 cm tjocka. Lägg dom i ett kors på tårtan som paketsnören. Sätt rosetten mitt på tårtan där snörena korsar varandra (se nedan hur du gör).
Skär en fyrkantig ruta av den röda marsipanen och rulla små strängar av det som finns kvar av den vita. Skriv ”god jul” med dom vita strängarna på den röda fyrkanten. Sätt den mellan två av banden som på bilden ovanför.

Rosett

  1. Skär några ca 2 cm tjocka remsor och skär dom ca 4 cm långa
  2. Gör som små breda ringar.
  3. Sätt ringarna/cirklarna brevid varann så dom bildar en liten cirkel (hålen på dom små cirklarna i min rosett är inte uppåt utan åt sidorna)
  4. Sätt några av dom andra lite ovanpå dom du nyss satt dit och fortsätt så tills du blir nöjd. Sätt färre och färre ju längre upp du kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *