Rosa maränger:
3 dl socker
4 äggvitor
några droppar röd karamellfärg
Sätt ugnen på 130 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Knäck äggen och lägg äggvitorna för sig och äggulorna för sig. Vispa äggvitan , karamellfärgen och sockret fluffigt. Det ska gå att hålla bunken upp och ner över huvudet utan att det ska rinna ner. Spritsa marängerna. Ställ plåten i ugnen och grädda i ca 55 min. Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar i ugnen på eftervärmen.
Svartvinbärssaft


Ingredienser
Liten sats ca 5 dl
1 l svarta vinbär (1 l vinbär motsvarar ca 500 g)
3 dl vatten
3 dl socker
Lägg bären i en gryta.
Häll på vattnet och låt koka upp.
Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en gaffel på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min.
Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Ta grytan åt sidan och skumma väl.
Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
Förvara saften kallt. Saften måste drickas upp inom några veckor.
ca: 10 st
1 ägg
100 g hackad choklad
1 dl strösoker
1/2 dl mjölk
50 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ fram formarna på en plåt. Vispa ägget och strösockret fluffigt i en bunke. Smält margarinet och häll i bunken. Häll också i mjölken och rör om. Häll sen i vetemjölet, vaniljsockret, bakpulvret, choladbitarna och kakaon. Blanda alltihop och häll i formarna. Sätt in i ugnen i 12 min. Låt dom svalna i några min.
Smulpaj
Perfekt att göra i vedspis.

4 dl blåbär eller 400g rabarber eller 3 äpplen
1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt
Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter. Blanda bären/frukten med sockret. Bred ut dem i botten på formen. Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.Fördela smuldegen över bären. Grädda pajen i ugnen i 25–30 min tills den blir gyllenbrun.
Kan serveras med vaniljvisp eller glass.
För dej som gillar att baka