Lussebullar

Du behöver till ca 30 st:

50 g jäst

175 g smör eller margarin

1 g saffran (2 paket á 1/2g)

2 dl socker

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 l vetemjöl

1 ägg och russin till garnering

Så gör du:

Smält smöret och mortla saffranet med lite av sockret. Rör ner saffran och söker blandningen i smöret. Tillsätt mjölken och låt svalna till fingervärme.

Smula ner jästen i bunken och blanda med degspadet. Tillsätt socker och salt (om du vill kan du också tillsätta russin). Rör i nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller i 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl över degen. Låt degen jäsa under bakduk i 30- 45 min.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Baka ut bullarna så dem ser ut ungefär som på bilden ovan. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 30-45 minuter. Sätt på ugnen på 200°C.

Pensla bullarna med ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen i ungefär 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *