Pepparkaksdeg

Här är ett enkelt recept på pepparkaksdeg till ca 125 st ungefär så stora pepparkakor som en handflata.

Du behöver:

2 1/2 dl Farinsocker

3/4 dl ljus sirap

3/4 dl vatten 

150 g smör eller margarin 

1 msk malen kanel 

1 msk malen ingefära 

1 tsk malna kryddnejlikor 

ca 5-6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)

1 1/2 tsk bikarbonat 

Så gör du:

Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull och koka upp. Ställ av kastrullen från plattan och lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och rör om. Låt massan kallna utan omrörning. Rör sen i bikarbonaten och mjölet. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen till nästa dag.

Så gör du när du bakar ut kakorna:
Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått eller skär andra former själv. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
Låt kakorna svalna på plåten. 
Förvara dom sen i en burk i rumstemperatur eller i frys.

chokladkakor med chokladfyllning

Till ca: 15-20 st

Till kakan:

•100 g rumsvarmt smör

•0,5 dl strösocker

•2,25 dl vetemjöl

•2 msk kakao

Till fyllning:

  • 90g mörk bakchoklad
  • 80g smör
  • 1dl florsocker

Så här gör du:

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt vetemjölet och kakaon. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor. Vispa lite längre så att det blir lättare att trycka ihop smeten till en boll. Tryck ihop degen och forma den till en lång och tjock sträng.

Vira in degen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 1 timme eller frysen ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram kakdegen. Ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda. Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass så degen inte ramlarsönder. Lägg kakorna på plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna utan bakhandduk.

Fyllning:

Smält chokladen och smöret i en kastrull.  Blanda i florsockret och rör om.

Montera kakorna genom att ta en kaka och på undersidan bre på fyllningen och sen lägga på en till kaka med undersidan ner mot fyllningen.

Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

kolakanderade popcorn

Du behöver:

  • 75 g smör
  • 2 dl socker
  • lite mer än 1 liter poppade popcorn
  • 40-50 g choklad
Så gör du:
Koka upp smör och socker i en stor kastrull i ca 5 minuter tils det blivit en ljusbrun smet. Rör försiktigt under kokningen och var försiktig så att smeten inte bränns. Ta bort från plattan och rör i smeten tills den blir helt slät. Häll i dom poppade popcornen och blanda försiktig så dom inte smular sönder.

Bred ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Smält chokladen. Ringla över chokladen över popcornen och låt svalna.