Här är ett enkelt recept på pepparkaksdeg till ca 125 st ungefär så stora pepparkakor som en handflata.
Du behöver:
2 1/2 dl Farinsocker
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malna kryddnejlikor
ca 5-6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
1 1/2 tsk bikarbonat
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull och koka upp. Ställ av kastrullen från plattan och lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och rör om. Låt massan kallna utan omrörning. Rör sen i bikarbonaten och mjölet. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen till nästa dag.
Så gör du när du bakar ut kakorna: Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått eller skär andra former själv. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara dom sen i en burk i rumstemperatur eller i frys.