Croissanter kan vara lite svåra att göra så jag skulle rekommendera att inte göra det om man inte har bakat så mycket innan. Men det är verkligen värt att pröva och blir jättegott.
Du behöver till ca 18 st:
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
1/2 dl socker
lite mer än9 dl mjöl
250 g kylskåpskallt smör
1 ägg
ca 75g mörk choklad om du vill ha chokladcroissanter annars kan du hoppa över det
Så gör du:
Värm vattnet och mjölken till 37°C. Smula sönder jästen och lösupp den i den varma vattenmjölken. Rör i saltet och sockret. Blanda sen i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa i 1 tim.
Ta upp och knåda degen lätt. Kavla försiktigt ut degen så tunn så man kan vika den enkelt men inte för tunn. Skär eller hyvla med en osthyvel smöret så det blir tunt och lägg ut den mitt på degen. Vik in kanterna så smöret täcks helt.
Kavla degen tunt, ca 1/2 cm. Kavla den åt ett håll så den blir avlång. Vik degen tre gånger så den blir tre lager på varandra.
Kavla och vik likadant tre gånger till.
Låt degen vila i kyl 15 min.
Sätt på ugnen på 200°C. Kavla ut degen avlång och skär sedan i likbenta trianglar där botten ska vara 6 cm bred.
Ta en av trianglarna och rulla ihop den med botten innerst.
Om du vill ha choklad i ta och rulla in en eller två chokladrutor beroende på hur mycket choklad du vill ha.
Lägg croissanterna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.